Robotlar Aramızda
Robotlar Aramızda
1960'LARDA İLK ROBOT KOLUN FABRİKALARDA KULLANILMASIYLA ÜRETİM TARİHİ YENİDEN YAZILMAYA BAŞLADI. ROBOTLAR VARDİYADAKİ YERLERİNİ ALMAYA BAŞLADIKÇA İNSANLARA YENİ ÇALIŞMA ALANLARI AÇTI. TÜRKİYE KONUYA EN ÇOK İLGİ GÖSTEREN ÜLKELERDEN BİRİ. 2022'DEKİ KURULUMLARDA 15'İNCİ SIRADA OLAN TÜRKİYE TOPLAM KURULU ROBOTTA İSE 18'İNCİ SIRADA BULUNUYOR. ULUSLARARASI ROBOT FEDERASYONU'NA GÖRE TÜRKİYE'DEKİ TOPLAM ENDÜSTRİYEL ROBOT SAYISI 22 BİN 735'E ULAŞTI. BUGÜN İMALAT SEKTÖRLERİNDE 10 BİN ÇALIŞAN BAŞINA 45 ROBOT DÜŞÜYOR. OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE İSE BU RAKAM DAHA YÜKSEK, 10 BİN ÇALIŞAN BAŞINA 344.
Mustafa Orhun Çetin – Inbusiness Editör
Isaac Asimov'un Üç Robot Yasası'nın bugün kullanılan endüstriyel robotların ortaya çıkışına ilham kaynağı olduğunu biliyor musunuz? “Bir robot asla bir insana zarar vermez, itaat etmek zorundadır ve ilk iki kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumaya hakkı vardır.” İşte bu üç ana kuraldan ilham alan kişiler tam da bu yasayla uyumlu işler için yani insanın zarar görebileceği görevlerde kullanılmak üzere geliştirdiler robotları. 1956'da mucit George Devol'un yaptığı çalışmayı dinleyen ve hayran olan Joseph Engelberger 1959'da General Motors'un döküm fabrikasında montaj hattına yerleşen ilk prototipi, Unimate 001'i üretti. 1961'de ise seri üretime girerek kısa sürede 450'den fazlası montaj hatlarına yerleşti. Bugün ise Uluslararası Robot Federasyonu'na (IFR) göre küresel operasyonel robot stoku, yaklaşık 3,9 milyona ulaştı. Robotlar artık kaynak, boyama, birleştirme, ambalajlama, paletleme, kontrol ve test etme gibi karmaşık birçok görevin üstesinden geliyor. Hatta son yıllarda cobot denen iş birlikçi robotlar insanlarla yan yana çalışarak organik ve yapay zekanın birlikteliğinin avantajlarını da kullanıyor.
Dünyada Çin endüstriyel robot sayısı anlamında açık ara lider. Onu Japonya ve ABD takip ediyor. Türkiye ise endüstri yel robot sayısında 18'inci sırada yer alıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun tahminlerine göre 2025 yılında makinelerin yüzde 50'si robotlaşmış olacak. IFR'ye göre de toplam robot pazarının yaklaşık yüzde 40'ını Cobot'lar oluşturacak.
• Yapay Zeka (AI) ve makine öğrenimi:
Robot üreticileri, kullanıcıların kod yerine doğal dili kullanarak robotları daha sezgisel olarak programlamasına olanak tanıyan üretken yapay zeka odaklı arayüzler geliştiriyor. Çalışanların artık robotun eylemlerini seçmek ve ayarlamak için özel programlama becerilerine ihtiyacı olmayacak.
• Cobot'lar:
İş birlikçi robot uygulamaları, insanlarla birlikte hareket ederek ağır kaldırmada, tekrarlayan hareketlerde veya tehlikeli ortamlarda çalışma konusunda yardımcı oluyor.
• Mobil manipülatörler:
“MoMas” olarak adlandırılan mobil manipülatörler, otomotiv, lojistik veya havacılık gibi sektörlerde malzeme taşıma görevlerini otomatikleştiriyor. Robotik platformların hareketliliğini kontrolcü kollarının el becerisiyle birleştiren bu nesil karmaşık ortamlarda gezinerek nesneleri kontrol ediyor.
• Dijital İkizler:
Dijital ikiz teknolojisi, sanal bir kopya oluşturarak fiziksel sistemin performansını optimize eden bir araç olarak giderek daha fazla kullanılıyor. Robotlar fabrikalara giderek daha fazla dijital olarak entegre edildiğinden, dijital ikizler simülasyonları çalıştırmak ve olası sonuçları tahmin etmek için gerçek dünyadaki operasyonel verilerini kullanabilir.
• İnsansı Robotlar:
İki kollu ve iki bacaklı insana benzeyen tasarım, robotun aslında insanlar için yaratılmış çalışma ortamlarında esnek bir şekilde kullanılmasına olanak tanıyor. Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) insansıların büyük olasılıkla bilgisayarlara veya akıllı telefonlara benzer şekilde dünyayı değiştirebilecek bir yıkıcı teknoloji haline geleceğini öngörüyor.
*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.
Mustafa Akdoğan
GİSP Yönetim Kurulu Üyesi / Özel Sektör Yöneticisi
Tunç Berkman
TBS Investment & Management
Ersun Bayraktaroğlu
Yeminli Mali Müşavir, Danışman
Tunç Berkman
TBS Investment & Management
Ahmet Yanıkoğlu
Caffe Nero Türkiye, CEO
Dr. Fatoş Karahasan
Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gazeteci/ Yazar
Nüzhet Algüneş
OMD Türkiye, CEO
DNA Editör
Editör
DNA Editör
Editör
© Digital Network Alkaş | 2025