Üretken Yapay Zekâ Alanında Nasıl Başarılı Olabiliriz?
Üretken Yapay Zekâ Alanında Nasıl Başarılı Olabiliriz?
Üretken yapay zekânın popülerliği, kullanıma girdiği 2022 yılından bu yana hızla artıyor; her alana ve sektöre yönelik ihtiyaçlarda kullanılır hale geliyor.
Üretken yapay zekâ, birçok sektörde büyük potansiyel taşıyor. Bilgi ve finans sektörlerinden başlayarak, hizmet sektörlerinin tamamında katma değerini artırabilir. 2024 yılında yapılan bir çalışmaya göre, üretken yapay zekânın 10 yıllık bir dönemde bilgi ve finans sektörlerinde yüzde 8'lik bir katma değer yaratırken, kamu sektöründe tahmini yüzde 7 oranında katma değer yaratma potansiyeliyle birlikte toplam hizmet sektöründe yaklaşık yüzde 70 oranında katma değer sağlayacağı öngörülüyor. 10 yıllık dönemi düşündüğümüzde GSYİH'de yıllık ortalama yüzde 5 ek katkı potansiyelinden bahsediliyor. Bu katkının Türkiye için GSYİH'de 42- 48 milyar dolar olması öngörülüyor.
Önümüzdeki 10 sene içerisinde ise yapay zekânın elinin değmediği hiçbir teknoloji çıktısı, hiçbir dijital ürün, hiçbir karar mekanizmasının kalmaması kuvvetle muhtemel.
Yerli teknoloji ve start-up'ların üretken yapay zekâ alanında başarılı olabilmeleri için verilmesi gereken bazı destekler bulunuyor.
Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse:
Yatırım ve Finansman: Yerli teknoloji ve start-up'lar ile scale-up'ların yatırım ve finansman desteğiyle büyümesini sürdürülebilir kılmalı, tekrarlı sürdürülebilir yatırımlarla global ölçekte rekabet edebilir eko sistem paydaşlarını yaratmalıyız. Çok sayıda fon ile küçük ölçekli yatırımlardan az sayıda fon ile büyük ölçekli yatırımların nasıl olabileceğine yönelik stratejiler geliştirilmeli.
Teknoloji Yatırımı: Teknoloji altyapısının gerekli süper bilgisayar altyapısı ile işlem kapasitesinin yeterli şekilde karşılanacağı, iletişim altyapısının (Fiber ve 5G) bu gücü taşıyabileceği ve imkan sağlayacağı şekilde güncellenmesi önemli başlangıç noktaları olacaktır. Bu dikeyde hizmet verecek değer merkezlerin oluşturulması ve desteklenmesi bu alanda servis ve çözüm sunma potansiyelimizi ülke olarak artıracaktır.
İş birlikleri ve Ekosistem Oluşturma: Global ölçekteki teknoloji öncüsü şirketlerin ekosisteminde yer almak, yerli ve yabancı şirketlerle iş birlikleri yaparak bilgi paylaşımını artırmak ve ekosistem üzerinden yerli teknoloji üreticisi şirketlerimizin yapay zekâ ürün sağlayıcısı olacak bunu önceliklendirerek yerel pazar liderleri yetiştirerek büyüyen pazarlardan pay kapma hedefini objektif kriterlerle devlet nezdinden tanımlamak. Teşvikleri yerelde ve globalde büyüme kriterleriyle ölçerek teşvik boyutlarının artırması başarıyı mümkün kılacaktır. Uluslararası iş birlikleri ve bilgi transferi çeşitlilik ve kapsayıcılık anlamında değerli potansiyellere ulaşmada ve daha fazla fırsata ulaşmada bir gereklilik olarak görülmelidir. Türkiye AI TR gibi, TÜBİSAD gibi STK'ların yanında TRAI gibi ekosistem inisiyatiflerinin destekleri ve desteklenmeleriyle bu alanda geç kalmadan üretken olarak potansiyeli gerçekleştirmemiz daha kolay olacaktır.
Eğitim ve Araştırma Merkezleri: Üniversiteler ve araştırma merkezleri, yapay zekâ alanında eğitim ve araştırma faaliyetlerini desteklemelidir. Şirketlerin Teknokent içindeki varlıkları gerçekçi üniversite iş birlikleriyle değere dönüştürülecek kazanımların objektif kriterlere takip edilerek başarının ıskalanmaması güvenceye alınmalıdır. Üniversite eğitim programında yapay zekâ başlıklarını içeren dikeylerde yetkinlik kazanımını destekleyen derslerin sayısını artırmalıyız. Tüm toplumu hedefleyen yapay zekâ konusunda eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmalıdır.
Türkiye'nin yapay zekâ kullanım ve yapay zekâ hizmetlerini uluslararası pazarlara sunma konusunda rekabetçi ve egemen kalması için bu teknolojilere dair liberal bir yaklaşım sergilemesinde fayda olacaktır. ABD gibi yapay zekâ devlerinin ürünlerine bağlı kalmamak, dijital egemenliğimizi korumak için tıpkı ABD'de olduğu gibi teknolojinin faydalarını ve kalkınma gücünü ön plana koyan bir yaklaşım sergilememiz, yapay zekânın ülkemizi güçlendiren bir teknoloji olmasına katkı sağlayacaktır. Yapay zekâ platformlarıyla iş ortağı olmak ve bu doğrultuda çalışmalarımızı artırmak, yeni yapay zekâ ekosisteminin kilit bir parçası olmak çok büyük önem taşıyor.
TÜBİSAD'ın Türkiye ve dünya teknoloji gündemi ile yatırım dünyasından haberleri içeren bültenini incelemek için buraya tıklayınız: https://www.linkedin.com/newsletters/t%C3%BCbisad-perspektif-7107011187489333249/
*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.