Kadınların Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınmadaki Önemi ve KAGİDER Etkisi
Kadınların Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınmadaki Önemi ve KAGİDER Etkisi
Sürdürülebilir ekonomik kalkınma, sadece ekonomik büyümeyi değil, aynı zamanda toplumsal ve çevresel faktörleri de içine alan bir süreç. Bu süreçte kadınların rolü ve katılımı hayati önem taşıyor. Çünkü kadınlar, toplumun yarısını oluşturuyor ve ekonomik hayatta daha aktif yer aldıkça hem kendi yaşam standartlarını yükseltiyor hem de toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunuyorlar. IMF'nin çalışmaları da gösteriyor ki,kadınların ekonomik hayata tam ve eşit katılımı, ekonomik büyümeyi hızlandırıyor*. Kadın girişimciliğini desteklemek ve iş dünyasında kadınları güçlendirmek, bireysel başarı hikayelerinin ötesinde, toplumsal gelişimin anahtarı. Böylece, hepimiz için daha adil ve sürdürülebilir bir gelecek inşa ediliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayınladığı"İşgücü İstatistikleri, I. Çeyrek: Ocak-Mart, 2024**"raporuna göre, 15 yaş ve üzeri çalışma çağındaki 33.216.000 kadın nüfusunun sadece 12.059.000'i iş gücünde yer almakta, iş gücüne katılan kadınların da 10.629.000'i istihdam edilmektedir. İstihdam edilen kadınların da sadece 176.000'i işveren veya girişimci olarak faaliyet göstermektedir. Aşağıdaki grafik kadınların istihdam alanında karşılaştığı zorlukların boyutunu anlatıyor:
KAGİDER olarak, kadınların ekonomik olarak güçlenmesi ve girişimcilik yoluyla toplumsal rolünün artırılması amacıyla çeşitli projeler ve çalışmalar yürütüyoruz. Kadınların iş gücüne katılımını artırmak ve girişimciliklerini desteklemek için yürüttüğümüz projeler ile birçok kadının planlarını gerçekleştirmesine etki ediyor, daha sağlam adımlar atmalarına destek oluyor, girişimcilik yolunda onlara yol arkadaşlığı yapıyoruz.
KAGİDER etkisini kadın girişimciliği alanında artırmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için kadınların iş dünyasında daha fazla temsil edilmesi ve desteklenmesi gerekmekte. Çünkü kadınların eğitim, mentorluk ve finansal destek gibi alanlarda ihtiyaç duydukları kaynakların sağlanması, onların iş dünyasında daha aktif ve başarılı olmalarına imkân tanıyor. Kadınların iş dünyasındaki varlığını artırmak ve onların potansiyellerini ortaya çıkarmak için de yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok paydaşla iş birliği yaparak projeler geliştiriyoruz. Bu projeler sayesinde, kadınların ekonomik hayatta karşılaştıkları engelleri aşmalarına ve iş kurma süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları daha kolay atlatmalarına destek oluyoruz.
Bu bağlamda, ING Türkiye ile Kahramanmaraş'ta gerçekleştirdiğimiz "Kadın Girişimcilere Turuncu Destek" projesiyle depremin ardından Kahramanmaraş'ın yeniden kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefledik. Depremden etkilenen kadın üreticiler, girişimciler ve girişimci adaylarına yönelik bu projede, kadınların eğitim ve mentorluk desteği ile iş gücüne katılımlarını artırmayı ve girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmayı amaçladık. Proje öncesinde IPSOS Türkiye iş birliğiyle bir saha araştırması yürüttük ve araştırma sonucunda da kadınların girişimcilik eğitimine duyduğu ihtiyaç belirlendi ve bu doğrultuda eğitimler tasarlandı. Çok yakın zamanda eğitimlerin açılışını yapmak üzere tüm proje paydaşlarıyla Kahramanmaraş'ta bir araya geldik. Kadınların yeniden yeşermiş umutlarını görmek hepimiz için heyecan vericiydi.
Kadınların ekonomik alanda güçlenmesi, sadece kendi hayatlarını değil, toplumun genel refahını da olumlu yönde etkiliyor. Her bir kadının başarısı, diğer kadınlar için de bir umut ışığı oluyor ve daha fazla kadının girişimcilik yolculuğuna çıkmasını teşvik ediyor. Kadınların potansiyelini ortaya çıkarmak ve onlara destek olmak, toplumsal refahın ve sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olduğuna inanıyoruz. 22 yıl önce 37 kadın girişimci tarafından kurulan KAGİDER ve bugün 46 farklı sektörden 500'ü aşkın üyesi ile daha da güçlenerek yolculuğa devam ediyor. Bu yolda ilerlerken, kadınların başarısını kutlamak ve onlara ilham vermek bizim en büyük motivasyon kaynağımız.
*International Monetary Fund (2018). Pursuing Women's Economic Empowerment. Kaynak:https://www.imf.org/en/Publications/Policy-Papers/Issues/2018/05/31/pp053118pursuing-womens-economic-empowerment
**TÜİK,İşgücü İstatistikleri, I. Çeyrek: Ocak-Mart, 2024, 17 Mayıs 2024
*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.
Erol Özmandıracı
Bay İnşaat, Yönetim Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Ali Hepşen
İstanbul Üniversitesi, Öğretim Üyesi ve GYODER İcra Kurulu Üyesi
DNA Editör
Editör
DNA Editör
Editör
DNA Editör
Editör
Emine Erdem
KAGİDER, Başkan
DNA Editör
Editör
DNA Editör
Editör
DNA Editör
Editör
DNA Editör
Editör
© Digital Network Alkaş | 2025