Kripto Paraların Ayak Sesleri
Kripto Paraların Ayak Sesleri
Kısa bir süre önce Bitcoin EFT'lerin aldığı onay, kripto paraların yolculuğunda kilometre taşlarından biri olarak kabul edilirken, yeni teknolojilerin gereksinimleri, blockchain dünyasının gelişiminin artarak devam etmesi kripto paraların geleceğin dünyasının önemli araçlarından biri olacağı yaklaşımını geri dönülemez bir biçimde güçlendiriyor.
Blockchain teknolojisinin, gelecek çağda yaşamı değiştirmesi ve modern zamanların en büyük buluşlarından biri olarak tarihe geçmesi bekleniyor. Bu görüşe göre, blockchain teknolojisine dayanan kripto paralar da yine aynı şekilde insan yaşamına büyük ölçüde etki edecek. Peki, kripto paralar geleceğin ekonomisinde neleri değiştirecek?
Kısa bir süreliğine, bundan 20 yıl öncesinde yaşadığınızı varsayın. Hava yağmurlu ve sert bir fırtına var, siz ise sokakta taksi bekliyorsunuz. Zor bela bir taksi buldunuz, elinizi cüzdanınıza attınız ve para çekmeyi unuttuğunuzu fark ettiniz. Bu gerçekten zorlayıcı bir durum olurdu değil mi? Oysa bugünün şartlarında birçok mağazada olduğu gibi bir takside de kartınızla ödeme yaparak yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Evet, para son yıllarda artan bir hızla dijitalleşiyor. Online alışveriş ve ödeme sistemlerinin de yaygınlaşmasıyla, kâğıt para hayatımızdan yavaş yavaş çıkmaya başlıyor.
İlk çağlarda çeşitli malları değiş tokuş aracı olarak kullanan insanoğlu, sonrasında ticaretin zorlaşmasıyla sikkeleri bir değişim aracı olarak kullanmış. İlk kâğıt paranın ise M.Ö. 140 yılında Wu-ti Hanedanı zamanında Çinlilerce kullanıldığı biliniyor. Avrupa'da ise kâğıt para İsveç'teki Stockholm Bankası tarafından 1666′da basılmış. Yüzyıllardır insanın hayatında olan kâğıt para, şimdilerde ise yerini dijital sistemlere teslim ediyor.
Kâğıt paranın dijitale evrilmesinin ardından parada yeni bir devrim yaşanıyor: Kripto paralar. Tüm dünyada her geçen gün bilinirliğini ve popülerliğini daha da artıran kripto paraların, ekonominin geleceğinde büyük bir rol üstleneceği öngörülüyor. Kripto paraların, alışık olunan birçok finansal sisteme yeni seçenekler ve olasılıklar sunması bekleniyor.
Son yıllarda gündemde yer almaya başlayan kripto paralar, blockchain teknolojisine dayanıyor. Bunu, temel olarak, e-cüzdanlarda veya bilgisayar dosyalarında saklanan elektronik para şeklinde tanımlamak mümkün. Blockchain teknolojisi kullanılarak aktarılan ve izlenen bu teknolojik yapıda, her güncelleme veya aktarım da kronolojik olarak takip ediliyor. Bilgilerin şifreli olarak saklandığı sistemde, mevcut veriler değiştirilemiyor.
Kripto paralar, geleceğin ekonomisiyle ilgili tahminlerde önemli bir rol üstlenmeye çoktan başladı bile. Konuyla ilgili birçok uzmana göre, geleceğin değiş tokuş aracı hiç kuşkusuz bu teknoloji olacak. Bu görüşü savunanlara göre, blockchain teknolojisi, daha önce hiç görülmemiş olmakla kalmayıp, gelecek çağda yaşamı değiştirecek ve modern zamanların en büyük buluşlarından biri olarak tarihe geçecek. Bu teknolojiye dayanan kripto paralar da yine aynı şekilde insan yaşamına büyük ölçüde etki edecek. Peki, kripto paralar geleceğin ekonomisinde neleri değiştirecek?
Hayatımız artık ekranlarda, mobil telefonlar aracılığıyla avuçlarımızda. Yolda yürürken aynı zamanda alışveriş yapıp, doktor randevumuzu kontrol edip, yarının hava durumuna bakıp, bankacılık işlemlerimizi gerçekleştirebildiğimiz bir çağdayız. Bir tuşla yemek siparişi veriyor, yakınlarımızla onları görerek sohbet ediyoruz. Orada fiziki olarak bulunmadan dünyanın en büyük kütüphanesine gidip, istediğimiz kitaplara ulaşıyor, çok istediğimiz bir müzeyi VR gözlüklerini takıp gezebiliyoruz. Teknolojinin sınırları aştığı, bizi her an şaşırttığı bir çağdayız.
Bu değişim, geleceğin ekonomisini de şekillendiriyor hiç kuşkusuz. Kripto para birimlerinin ve bunlardan oluşan dijital cüzdanların zaman içinde yaygınlaşacağı tahmin ediliyor. Genel görüş, bu geçişin gelişmiş ülkelerde çok daha hızlı ve kolay olacağı yönünde. Değişimin gelişmiş ülkelerde, gelişmekte olan ülkelere oranla daha hızlı olması ve zaman içinde, aşama aşama dünyaya yayılması bekleniyor.
Bundan birkaç yıl önce kripto para denilince akla ilk gelen Bitcoin, bugün hâlâ liderlik koltuğunda otursa da bu piyasadaki tek isim değil. Bugün 25.000'in üzerinde kripto para bulunuyor. Bu radikal yükselişi Google aramalarında da görmek mümkün. Google'daki arama trendlerine bakıldığında, Bitcoin'in önceki yıllara oranla hızlı bir yükseliş yaşayarak 2023 yılında 2020'ye göre %700'den fazla bir oranda arandığı görülüyor. Rakamlar, kripto paralara ilginin tahminlerin bile ötesinde yükseldiğini gözler önüne seriyor.
Bu artışta, bazı şirketlerin kripto parayı ödeme biçimi olarak kabul edeceğini açıklamasının da önemli bir rolü olduğu ifade ediliyor. Kripto paranın en büyük savunucularından Elon Musk'ın, sahibi olduğu Tesla otomobillerinde kripto paraların kabul edildiğinin duyurulması, birçok şirketi de bu konuda harekete geçirdi. Sadece otomobil değil, farklı sektörlerde de bu yönde girişimlerin haberleri hızla artıyor.
Etkin bir şekilde izlenebilen bu teknolojik yapının, daha güçlü bir şeffaflık sunarak piyasalara olan güveni artırması da, yine gelecek senaryoları arasında yer alan öngörüler arasında. Güvene dayalı bir finans sisteminin birçok açıdan fayda sunacağı dile getiriliyor. Hatta kripto para savunucuları bu öngörüyü bir ileri seviyeye taşıyarak, paranın akışının şeffaf olarak izlenebileceği bu yapının dünyadaki yardımlaşmayı daha da artıracağını söylüyor ve gelecek senaryolarına pozitif bir başlık daha ekliyorlar.
Kripto paralar ve geleceğin ekonomisi üzerine konuşulan senaryolardan bir diğeri de bu sistemin uluslararası ticarete olan etkileri üzerinden şekilleniyor. Kripto paraların, dünya çapındaki birçok girişimci için kolaylık sağlayarak farklı pazarlara daha kolay ulaşma imkânı sunacağı belirtiliyor. Dünyanın farklı coğrafyalarındaki girişimcilerin, ulusal pazarların dışına çıkarak global pazarlarla ilişki kurabilmesi ve bu ilişkileri şeffaflığın sağladığı güvenle geliştirmesine fırsat sağlayacağı da yine öngörüler arasında yer alıyor.
İş yapmak için teknoloji tabanlı yeni bir yol sağlayan kripto paranın sunduğu bu gelişmelerin, özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından önemli fırsatlar sağlayacağı ifade ediliyor. Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası ticarette varlığını artırmasının, global ticaretteki hareketliliğe destek olacağı öngörülüyor.
Merkezi olmayan Web 3.0 hiçbir tarafın verileri kontrol edemeyeceği veya erişimi sınırlayamayacağı anlamına gelecek.
Üçüncü nesil internette her kullanıcı ve operatörü, konsensüs yani uzlaşma protokolleri olarak bilinen aynı sabit kodlanmış kuralları takip edecek. Bu yolla internet üzerindeki merkeziyetçilik ortadan kalkacak ve kullanıcı paylaşımını esas alan sistem doğacak.
Herkes, merkezi bir şirketin iznine gerek kalmadan farklı uygulamalar oluşturabilecek ve bunlarla bağlantı kurabilecek.
WEB 3.0 ile, her sosyal platform için bir hesaba ihtiyacınız olmayacak; yalnızca tek bir hesapla platformlar arasında sorunsuzca geçiş yapılabilecek, bilgilere göz atılabilecek.
Özetle üçüncü nesil internet, kullanıcıların eline daha fazla güç verecek ve metaverse evrenine giden yolu oluşturacak. Metaverse evreni ise kripto paraların kullanım alanlarının zirveye çıkmasını sağlayacak. Metaverse ile birlikte kripto paraların yaratacağı dalganın gerçekliği ve öngörüleri başka bir yazıda ele alınmayı gerekli kılıyor. Web 3.0 ise Metaverse öncesinde kripto paraların elini güçlendirecek bir başka büyük aşama olarak görülebilir.
Bugün dünyanın üzerinde Bitcoin hayaleti dolaşıyor. Bu teknoloji, bir 'değer'i aracıyı ortadan kaldırarak bir yerden bir yere transfer edebiliyor. Dağıtık sistemle çalışan, merkezi olmayan, sahibi olmayan devasa bir networkten söz ediyoruz ve bu sistem tıkır tıkır ve güvenli bir şekilde işliyor.
Blockchain kapitalizmin en önemli gerekliliklerinden biri olan kayıt tutmada devrimci bir yenilik getirdi. Çünkü kayıt tutma, çok pahalı bir iş. Bu teknolojideki kayıt sistemi ise, en açık ve en şeffaf sistem. Artık devletler bile kendi kripto paralarını çıkarmaya, böylelikle ekonomilerini kur farkından ve enflasyondan korumaya çalışıyorlar. Blockchain ve kripto para iddia edildiği gibi bir 'ponzi' değil. Dünya tarihinde ilk defa bir para biriminin arkasında bir otorite yok ve yine dünya tarihinde ilk defa uluslar üstü bir para birimi var. Dolayısıyla eski bir çağın sonuna geldik ve yeni bir dünya geliyor.
Merkezi sistemler ele geçirildiğinde bütün sistemi çökertebilirsiniz. Ancak Blockchain sisteminde bu mümkün değil. Üstelik bu sisteme girilen bilgiler silinemiyor ve değiştirilemiyor. Saldırılması çok zor, savunulması en kolay sistemdir.
Elbette bu yeni dünyanın yaydığı haberlerden biri küçük yatırımlarla zengin olan insan hikayeleri. Bu bir tuzak. Gerçekliği var ancak kıssadan hisse anlaşılması gereken şey şu: Bahis oynar gibi, lotoda rakamları tahmin eder gibi bir yaklaşımdan uzak durmak ve kulaktan dolma, çevremizdeki insanların önerilerini çok ciddiye almamak. Yapılması gereken şey yıllardır şahsen benim yapmakta olduğum gibi kripto paraların ardındanki projeleri araştırmak, gerçekten nasıl bir yenilik veya çözüm getirdiğine bakmak, whitepaper'ları hatta yönetiminde kimlerin olduğunu incelemek gibi bir anlamda ders çalışmak önemli. Twitter'a bakarak, insanlara sorarak yatırım yapılmayacak bir alan olduğunu ve spekülasyonlara hala çok açık olduğunun altını çizmekte fayda var.
Önümüzdeki iki senenin bugüne kadarki en güçlü boğa dönemlerinden biri olacağı öngörülürken sonraki dönemlerde artık alıştığımız yüksek volitelerin görülmediği, belli bir dengeye oturmuş bir kripto dünyasına tanıklık edeceğiz.
Metaverse ve NFT dünyasına sonraki yazılarımızda değineceğimizi belirtiyor, yatırımlarınızın çok küçük bir kısmıyla, çok çok küçük tutarlar da olsa en azından yeni dünyayı tanımak, işleyişi anlamak için bir keşfe çıkmanızın bu dönem iyi bir hobi olabileceğine dikkat çekmek istiyoruz.
*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.